Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων στην Αγορά...

SHARE
«Κύμα» ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά είδη διατροφής έως 125%, στο κρέας έως 11,4% και στη βενζίνη μέχρι 13,6% από τον περασμένο Δεκέμβριο «βουλιάζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, ύστερα από τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν με επιστημονική μέθοδο από τα τέλη Μαρτίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Κύμα ακρίβειας έως 125% «πνίγει» τα νοικοκυριά Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, ύστερα από επίσκεψη που έκανε χθες στη Βαρβάκειο Αγορά, επιμένει στο να βλέπει χαμηλές τις τιμές. Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατήγγειλε με δριμύτητα την κυβέρνηση για αδράνεια στο «κύμα» ακρίβειας που «γονατίζει» τη μέση οικογένεια, αλλά και ότι με τις ανακοινώσεις της παρουσιάζει «εικονική πραγματικότητα» στο θέμα των τιμών της αγοράς. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κατά κοινή παραδοχή τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη και η κυβέρνηση να παρακολουθεί ως παθητικός παρατηρητής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας.
Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει έστω και στοιχειωδώς το εισόδημα των πολιτών σε μία μάλιστα εποχή που η ίδια απαιτεί από τους πολίτες ολοένα και περισσότερες θυσίες, επιβάλλοντας νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθηλώνοντας συντάξεις και μισθούς. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο έχει πέσει;». Ειδικότερα, από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά προκύπτουν σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο τα εξής:
* Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από 9,7% έως 125%.
* Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο εγχώριο μπρόκολο (125%), στις πατάτες εισαγωγής (51%), στα ντόπια κολοκύθια (30%), στο ντόπιο μαρούλι (20,63%) κ.ο.κ.
* Στα κρεατικά από 0,1% έως 11,4%.
Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο μήνα, η μέση τιμή του εγχώριου αρνιού σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,6%, αφού από τα 7,296 ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 7,703 ευρώ. Η αύξησή του έφτασε στο 3,3%, αφού η μέση τιμή του από τα 6,963 ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 7,190 ευρώ τον Απρίλιο.
Στα είδη παντοπωλείου, όπως τοματοχυμούς, ρύζια, αλεύρια, όσπρια, αναψυκτικά, καφέ, γάλα, λάδι κ.λπ., οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 0,1% έως 13,3%. Τέλος, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, που κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Μάρτιο, «τσιμπάει» και προς τα πάνω, με αποτέλεσμα από τα 0,807 ευρώ το λίτρο που ήταν το περασμένο Δεκέμβρη, σήμερα η μέση τιμή της να κυμαίνεται στα πρατήρια του ευρύτερου Πειραιά στα 0,917 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,6%. Απο το 'Εθνος'.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: