Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, πήραν θάρρος λόγω Ομπάμα

SHARE
Χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι για τρίτη φορά μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο. Συγκεκριμένα τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση χτες στις 11.18 το πρωί πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.000 ποδών και αμέσως κατευθύνθηκαν προς το Αγαθονήσι, όπου ένα λεπτό αργότερα πέρασαν από πάνω του σε ύψος 1.500 ποδών! Την ίδια ακριβώς προκλητική πορεία ακολούθησαν δύο φορές και τη Μ. Δευτέρα τέσσερα τουρκικά φάντομ. Αρχικά το πρωί, τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής ήταν στη φρεγάτα «Ψαρά» στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και επανήλθαν το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων παρατηρείται αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα στην Τουρκία. Το τελευταίο τετραήμερο σημειώθηκαν 55 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με αποτέλεσμα να γίνουν έξι (6) σκληρές αερομαχίες. Ανάμεσα στα τουρκικά μαχητικά ήταν και τριάντα οπλισμένα, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες!
Η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμπα στην Τουρκία, αποδεικνύει στην πράξη ότι απέβη άκαρπη η προσπάθεια της Ελλάδας στο Στρασβούργο να ζητήσει την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στο συγκεκριμένο θέμα.
Κατά τη συνάντηση Καραμανλή - Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο αυτά να αξιοποιηθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη μετάβασή του στην Αγκυρα, όπως προκύπτει εκ των υστέρων.
Στο μεταξύ στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούσαν χτες ότι η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα των νησιών της Δωδεκανήσου ενδεχομένως να συνδυάζεται και με την πρόθεση του ΛΑΟΣ να προσκαλέσει σήμερα για συνεδρίαση στο Αγαθονήσι την ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα IND/DEM (Ανεξαρτησία - Δημοκρατία). Πάντως η κυβέρνηση απέφυγε να ικανοποιήσει αίτημα του Γ. Καρατζαφέρη για μεταφορά των ευρωβουλευτών της ομάδας IND/DEM στο Αγαθονήσι με στρατιωτικό ελικόπτερο.
Για τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί στα τυπικά διαβήματα προς την Αγκυρα. Εκτός των άλλων η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι τελευταίες τρεις υπερπτήσεις έγιναν τη Μεγάλη Βδομάδα, εν μέσω θρησκευτικής γιορτής, παραβιάζοντας το Μνημόνιο Γιλμάζ - Παπούλια.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: