Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Κατακόρυφη αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

SHARE
Καθημερινά αυξάνονται οι δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τις δόσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι πιθανότητες έχουν να «σκάσουν» τα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, τα «κόκκινα» στεγαστικά φέτος θα προσεγγίσουν το 8%, αυξημένα κατά 60%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες σε καθυστέρηση θα ξεπεράσουν το 12% (αυξημένα κατά 80%).
Την ίδια ώρα ο κίνδυνος να βγουν επιχειρηματικά δάνεια σε τρίμηνη καθυστέρηση είναι τριπλάσιος σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κίνδυνος που αντικατοπτρίζεται και στο αυξημένο spread των ομολόγων, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Παράλληλα τα «ακραία σενάρια» δεν αποκλείουν άνοδο των καθυστερήσεων στα Βαλκάνια μέχρι 20 ποσοστιαίες μονάδες, για όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη. Από τα τέλη του 2008 παρουσιάζεται μεγάλη άνοδος στα ποσοστά των δανείων που οι δόσεις τους δεν πληρώνονται για διάστημα 90 ημερών και άνω. Πέρυσι το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων, σύμφωνα με τις τράπεζες, διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 5% με 5,2%.
Πλέον, σύμφωνα με τα stress testing εμφανίζει ρυθμό ανόδου 60%, που σημαίνει ότι στο τέλος του έτους το σύνολο των καθυστερήσεων θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8%. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καθυστερήσεις ήταν 4,8%.
Και ειδικότερα διαμορφώνονταν στο 4,8% στα στεγαστικά (από 3,6% τον Δεκέμβριο 2007), στο 6,9% στα καταναλωτικά (από 6% τον Δεκέμβριο του 2007) και στο 4,4% για τα επιχειρηματικά (από 4,8%). Ηδη οι καθυστερήσεις εμφανίζουν άνοδο κατά 60% στα στεγαστικά δάνεια και κατά 80% στα καταναλωτικά δάνεια. Τα υπόλοιπα των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 250 δισ. ευρώ και με ποσοστό καθυστερήσεων το 8% τα «κόκκινα δάνεια» ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ...
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: