Σάββατο 18 Απριλίου 2009

4.800 ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, 34% η πραγματική πληρότητα

SHARE
Kάτω του μετρίου είναι η απόδοση του ελληνικού τουρισμού στο πρώτο, για το 2009, «κρας τεστ» αντοχής του προϊόντος μας σε συνθήκες της οικονομικής κρίσης, με αφορμή το Πάσχα. H μείωση της τουριστικής κίνησης κινείται σε μονοψήφια νούμερα, ανάμεσα σε μείον 5% με μείον 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανάλογα την περιοχή, ενώ στα ξενοδοχεία που άνοιξαν αυτές τις μέρες για να υποδεχθούν πελάτες, η πληρότητα φαίνεται να αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%, όταν πέρσι ξεπερνούσε το 90%.
Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε ότι ειδικά φέτος λειτουργεί αυτές τις μέρες μόλις το 30% των εποχικών ξενοδοχείων, δηλαδή περίπου 3.000 ξενοδοχεία σε σύνολο περίπου 7.800 εποχικών σε όλη την Eλλάδα, τότε αυτομάτως το ποσοστό πληρότητας στο σύνολο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων περιορίζεται στο απογοητευτικό 31%. H πλειοψηφία των εποχικών ξενοδοχείων δεν λειτούργησαν και δεν πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες, παρά μόνο προς τα τέλη Mαΐου, αρχές του Iουνίου.
Tότε που αρχίζουν ουσιαστικά οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό και υπάρχουν οι πρώτες κρατήσεις αλλοδαπών τουριστών για τη φετινή χρονιά. Με δεδομένο ότι φέτος το Πάσχα «έπεσε» νωρίς, δεν ξεκίνησαν από τώρα τη σεζόν τους, προκειμένου να «γλιτώσουν» τα λειτουργικά τους έξοδα, έστω και για έναν μήνα, ακόμη και να μη χρειαστεί να πληρώσουν δώρο στους εργαζόμενούς τους, δαπάνη που σε περιόδους ισχνών αγελάδων, όπως αυτή που διανύουμε, δείχνει να «επιβαρύνει» το μπάτζετ αρκετών ιδιοκτητών καταλυμάτων.
Στην κατεύθυνση του να περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα, πολλοί επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου προχώρησαν σε μεταξύ τους συνεργασίες. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων μιας περιοχής που δεν είχαν σκοπό να ανοίξουν την επιχείρησή τους, συνεννοούνταν και έστελναν τους πελάτες τους σε άλλο ή άλλα καταλύματα που ήταν ήδη ανοιχτά. Πολλοί είναι οι Eλληνες που επέλεξαν και φέτος να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους, τα πατρικά τους σπίτια ή φιλοξενούμενοι σε σπίτια συγγενών και φίλων. Eτσι, μπορεί να μην καταγράφονται ως τουρίστες και να συμμε τέχουν στη διαμόρφωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων, ωστόσο, συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία, στην αύξηση της κίνησης στα εμπορικά μαγαζιά, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της επαρχίας. Παρόλ' αυτά κανοποιημένοι, δηλώνουν οι φορείς του ελληνικού τουρισμού. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός του Πάσχα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό, και όχι στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας και με βάση τον πολύ μικρό αριθμό καταλυμάτων που τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σεζόν από τον Απρίλιο οι απώλειες που καταγράφονται θεωρούνται λίγο- πολύ αναμενόμενες σε καιρούς οικονομικής κρίσης σαν και αυτή που διανύουμε αυτή την περίοδο
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: