Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Βαθιά πάλι το χέρι στην τσέπη για τα εισητήρια...

SHARE
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ οι νέες αυξημένες τιμές των εισιτηρίων σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες βάσει των οποίων το αντίτιμο θα εκτοξευτεί στο 1 ευρώ από 0,80 λεπτά που είναι σήμερα, ενώ, όπως όλα δείχνουν, εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν και οι περικοπές των δρομολογίων του ΟΣΕ σε συνδυασμό με το διπλασιασμό των εισιτηρίων σε βασικές σιδηροδρομικές διαδρομές, ιδιαίτερα με τις γρήγορες αμαξοστοιχίες.
Κι όλα αυτά όταν οι τελευταίες αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν γίνει τον περασμένο Μάιο αγγίζοντας ποσοστά μεταξύ 60% και 100%.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων άγγιξαν τα 0,80 ευρώ ανά απλή διαδρομή.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά μέσα σε διάστημα επτά μηνών εφαρμόζει αυξήσεις-ρεκόρ έως και 150% στα εισιτήρια, οι οποίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αφού καθορίζει στο 1 ευρώ την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου χρονικής διάρκειας 1,5 ώρας όταν τα κόμιστρα έως και τον περασμένο Απρίλιο ήταν για το ΤΡΑΜ 0,4 και 0,6 ευρώ, για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ 0,5 ευρώ και για τον ηλεκτρικό (δύο ζώνες) καθώς και τον προαστιακό σιδηρόδρομο (εντός αστικής ζώνης) 0,7 ευρώ.
Το νέο κύμα αυξήσεων θα αγγίξει αυτήν τη φορά και το μετρό, το εισιτήριο του οποίου είχε μείνει μέχρι τώρα σταθερό στα 0,80 ευρώ λειτουργώντας ως «πιλότος» για τα υπόλοιπα μέσα στις προηγούμενες αυξήσεις.
Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής είναι, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, η επιβράβευση των συχνών χρηστών των ΜΜΜ και η στροφή τους στα μαζικά προϊόντα, δηλαδή τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, των οποίων οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνονται από τον Ιανουάριο έως και 14%, ενώ έχει ήδη αρχίσει η διάθεση και νέων καρτών για αποκλειστική χρήση του μετρό ή συνδυασμό των μέσων σταθερής τροχιάς.
Οι νέες αυξήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να τις ανακαλέσει άμεσα δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας.
Σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νίκο Σηφουνάκη επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση οδηγείται στην επιβολή του νέου χαρατσιού εξαιτίας των πολιτικών της.
Σύμφωνα και με τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύεται το αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα των Δημόσιων Επιχειρήσεων των Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ), αφού από 328,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το έλλειμμα το 2003 έφτασε στα 531,9 εκ. ευρώ το 2008, αυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου 62%».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: