Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Εκρηξη καταγγελιών για κερδοσκόπους

SHARE
Αγανακτισμένοι οι καταναλωτές έσπασαν τον περασμένο μήνα το τηλεφωνικό κέντρο «1520» της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, καθώς οι καταγγελίες και οι ερωτήσεις τους ανήλθαν στις 4.791, έχοντας εκτιναχθεί κατά 22,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, τρόφιμα, εταιρείες τηλεφωνίας, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και επικίνδυνα βιομηχανικά προϊόντα και καύσιμα είναι οι τομείς όπου η κερδοσκοπία δρα ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα εκεί είτε να καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών είτε να παρουσιάζεται ανησυχητική αύξησή τους έως και 187%, μέσα σε ένα μόνο μήνα.
Το... κουβάρι της ασυδοσίας της αγοράς ξετυλίγεται σταδιακά από το φθινόπωρο, οπότε και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «έκλεισε το μάτι...» στους παραβάτες. Αν και ο σχετικός νόμος (ψηφίστηκε τον Ιούνιο) που δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές για την επιβολή επί τόπου προστίμων, εντούτοις δεν έχει «κοπεί» ούτε ένα φύλλο...
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ενδεικτικά ότι στις λαϊκές αγορές, τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου (ΚΕΛΑΥΕ) έλαβαν από το καλοκαίρι εντολές ώστε, αν και έχουν τη δυνατότητα επιβολής επί τόπου προστίμων, εντούτοις να μην το πράττουν. Γίνονταν μόνο γραπτές αναφορές παραβάσεων και αυτές διευθετούνταν από το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου αλλά και από τη διοίκηση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά.
Τιμοληψίες αντί ελέγχωνΟσο περνούσε ο καιρός μέχρι τις γιορτές οι εντολές που λάμβαναν και συνεχίζουν και τώρα οι ελεγκτές είναι να αρκούνται σε απλές τιμοληψίες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επικεντρώθηκε μόνο στα θέματα των κοστολογικών ελέγχων σε βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, ενώ την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και στα βυτιοφόρα είναι από πλημμελείς έως και ανύπαρκτοι. Οι μεταπωλητές με τα βυτιοφόρα τους δεν ελέγχονται. Και μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να είναι χαμηλές αλλά οι επιτήδειοι συνεχίζουν ανεξέλεγκτα τις κλοπές...
Αλλά και η αγορά τροφίμων βρίσκεται στο έλεος των κερδοσκόπων. Πέραν του ότι δεν επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του ΕΦΕΤ κυρώσεις σε όσους είχαν παραβάσεις κατά τη διακίνηση του τοξικού ηλιελαίου, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι στα κρεοπωλεία και τις υπαίθριες αγορές κρέατος. Τα πρόστιμα που ανακοινώνονται αραιά και πού από τον ΕΦΕΤ είναι κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν την περασμένη άνοιξη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: