Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Επταπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι καταγγελίες για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών

SHARE
Δραματική αύξηση κατά 735% σημείωσαν οι καταγγελίες για προβλήματα σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δείχνει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η οποία παραδόθηκε στη Βουλή.
Συχνότερα προβλήματα οι αδικαιολόγητες χρεώσεις και οι διακοπές.Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι καταγγελίες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν το 42,2% του συνόλου των καταγγελιών για το διάστημα Ιούνιος 2007-Μάιος 2008 το οποίο καλύπτει η έκθεση. Σχεόν οι μισές από τις καταγγελίες αυτές (49,3%) αφορούσαν σε αδιευκρίνιστες, αδικαιολόγητα υψηλές ή καταχρηστικές χρεώσεις, ενώ η μία στις πέντε καταγγελίες (23,8%) αφορούσε χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών (συχνές διακοπές, περιοδική απώλεια σύνδεσης). Ο Συνήγορος Ευάγγελος Ζερβέας σημειώνει στην έκθεσή του ότι, αν και η αύξηση των παραπόνων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον εμπλουτισμού των προϊόντων του κλάδου, «η πρόκληση τόσο μεγάλου αριθμού καταναλωτικών διαφορών πρέπει να μας ανησυχεί και ως προς την κατεύθυνση της ευθύνης των προμηθευτών του συγκεκριμένου εμπορικού χώρου, οι οποίοι σιγά-σιγά μπαίνουν από τη φάση της εμβρυακής ανάπτυξης και των αναμενόμενων κενών μετά την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στη φάση της ώριμης και κατασταλαγμένης επιχειρηματικής συμπεριφοράς».
Για τον λόγο αυτό οφείλουν να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για την ικανοποίηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων απέναντι στους συνδρομητές τους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή ακώλυτων και τεχνικά άρτιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά και με την έντιμη και ειλικρινή διαφημιστική προβολή των προϊόντων τους στο κοινό». Πάντως ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό επίλυσης των υποθέσεων υπέρ του καταναλωτή (97,7% επί του συνόλου των φετινών υποθέσεων, των οποίων έχει περατωθεί η επεξεργασία, και 97,6% επί του συνόλου των υποθέσεων που έχουν υποβληθεί από το ξεκίνημα λειτουργίας της Αρχής).Οι εμπορικοί κλάδοι που δείχνουν φέτος να συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες, μετά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες (19,8%), οι τράπεζες (9,1%) και οι ασφαλιστικές εταιρείες (8,3%).
Τα λιγότερα παράπονα συγκεντρώνει ο κλάδος των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών (3,7% του συνόλου). Η κατανομή δεν άλλαξε σε σχέση με πέρυσι, όπου οι εμπορικοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη ροή αναφορών ήταν πάλι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες (33%), το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες (25,6%) και οι τράπεζες (11,1%), με τον κλάδο των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών να είναι ομοίως από τους λιγότερο καταγγελλόμενους (4%).
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: