Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Νέο κύμα αυξήσεων στα εισιτήρια

SHARE
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου η τιμή του ενιαίου εισιτήρίου με διάρκεια 1,5 ώρας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εκτιναχθεί στο 1 ευρώ από 0,80 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε τρεις δόσεις με στόχο η τιμή του εισιτηρίου με το τρένο να φτάσει ως το τέλος του 2010 στο 80% της τιμής του ΚΤΕΛ για την αντίστοιχη διαδρομή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει υπερδιπλασιασμό του κόστους της μετακίνησης με τον σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα με τις πλέον ανταγωνιστικές του ΚΤΕΛ αμαξοστοιχίες, δηλαδή τα Ιντερσίτι. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βάσει των σημερινών εισιτηρίων των δύο μέσων, το εισιτήριο με το τρένο για τη διαδρομή:
Αθήνα - Λιβαδειά θα φτάσει τα 8,88 από 4,1 ευρώ που είναι σήμερα (τιμή ΚΤΕΛ 11,1 ευρώ).
Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα φτάσει τα 28 από 15,1 ευρώ (τιμή ΚΤΕΛ 35 ευρώ).
Αθήνα - Πάτρα θα φτάσει τα 13,6 από 8,8 ευρώ (σημερινή τιμή ΚΤΕΛ 17 ευρώ).
Αθήνα - Καλαμάτα θα φτάσει τα 15,8 από 13 ευρώ (σημερινή τιμή ΚΤΕΛ 19,8 ευρώ).
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών είναι η μείωση των χρεών τόσο του ΟΣΕ όσο και του ΟΑΣΑ καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη της Alpha Bank «Αστικές Συγκοινωνίες, δυσλειτουργίες και έλλειμμα επιχειρηματικότητας», οι τρεις βασικές εταιρείες του ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ) εμφανίζουν σημαντική πτώση των εισπράξεών τους καλύπτοντας από το κόμιστρο μόλις το 1/4 των λειτουργικών τους δαπανών.
Το συγκεντρωτικό έλλειμμα των παραπάνω εταιρειών και του ΟΑΣΑ ανήλθε σε 470,6 εκατομμύρια ευρώ το 2007, δηλαδή στο 31,9% του συνολικού ελλείμματος των ΔΕΚΟ, ποσοστό το οποίο φτάνει στο 78,8% του συνόλου, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη του ΟΣΕ! Το έλλειμμα των συγκοινωνιακών εταιρειών εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2008 τα 532 εκατομμύρια ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: