Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Μακροχρόνια άνεργοι το 52% του συνόλου...

SHARE
Οι «μακροχρόνια άνεργοι», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέρχονται στο 52,2% του συνόλου. Δηλαδή, ο ένας στους δύο ανέργους επί ένα τουλάχιστον έτος αδυνατεί να βρει εργασία και, μάλιστα, δεν επιδοτείται από το Ταμείο Ανεργίας.
Εξάλλου, εν μέσω κρίσης και με τους κοινωνικούς φορείς να μιλούν για έξαρση της ανεργίας, η ΕΣΥΕ καταγράφει υποχώρηση του γενικού ποσοστού ανεργίας στο 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 7,9% στο αντίστοιχο διάστημα του 2007. Ομως, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με πλάγιες μεθόδους επιχειρεί να εμφανίσει ότι καταπολεμά την ανεργία.
«Μη ενεργοί»Σε ενημερωτικό σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται ότι η υποχώρηση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα μιας «πολιτικής» που αυξάνει τον αριθμό των «μη οικονομικά ενεργών» ατόμων, μετρά ως απασχολούμενους όσους έχουν δουλέψει έστω και μία ημέρα τον μήνα, ενισχύει την απασχόληση με προγράμματα stage και ημιαπασχόληση στο Δημόσιο. «Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης από το 2003 έως και το 2007 ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί μόνο κατά 53 χιλιάδες, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων έχει αυξηθεί κατά 235 χιλιάδες, έναντι ενίσχυσης κατά 257 χιλιάδες την περίοδο 1999-2003», αναφέρεται στο σημείωμα.
Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 2003 έως το 2007 οι 62 χιλιάδες (ή η μία στις τέσσερις θέσεις) προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το 25% των θέσεων που δημιουργούνται στο Δημόσιο είναι μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, πέρα από πτώση του γενικού μέσου όρου στο 7,2%, δείχνουν πως η ανεργία πλήττει νέους και γυναίκες. Στο τρίτο τρίμηνο και στις ηλικίες μεταξύ 15 έως και 29 ετών, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 15,6%, ενώ τον Σεπτέμβριο και σε νέους μέχρι 24 ετών έφτασε το 24,3% (δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις).
Οσον αφορά τις γυναίκες, σε επίπεδο τριμήνου διαμορφώνεται στο 10,8% στο σύνολο (έναντι 4,7% για τους άνδρες) και εξακοντίζεται στο 21% στις ηλικίες μέχρι 29 ετών . Δεν είναι τυχαίο πως το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας δουλειά, ανέρχεται στο 37,1% του συνόλου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: