Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Μέτρα-ΣΟΚ έρχονται το 2009

SHARE
Πάγωμα προσλήψεων, σφιχτή εισοδηματική πολιτική με οριακές αυξήσεις μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ανατροπές στο ασφαλιστικό με εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο και κατάργηση φοροαπαλλαγών είναι μέρος μόνο των μέτρων που αναμένεται να υποδείξει η Κομισιόν.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούν για βέβαιη επιτήρηση κάτι που έχουν αρχίσει να αποδέχονται και εντός της κυβέρνησης, καθώς από τη μία έχουμε την υπέρβαση του 3% και για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους μετά το 3,5% του 2007 και από την άλλη το ισχυρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσει έτσι το δημόσιο χρέος.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η Κομισιόν θα προτείνει δέσμη μέτρων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτές της ημέρες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κομισιόν με στόχο να υπάρξει πολιτική συμφωνία και η απόφαση για υπαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης να ληφθεί μετά τις Ευρωεκλογές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιτήρηση θα είναι πιο αυστηρή από την αντίστοιχη του 2005 και θα έχει «άρωμα» ΔΝΤ, μια και συνεκτιμάται η πολύ κακή εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Γι αυτό και πιστεύεται ότι θα γίνουν και συστάσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα όπως έκτακτη εισφορά ή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και πάγωμα μισθών που λόγω του αυξημένου πολιτικού κόστους θα κρατηθούν ως εφεδρείες.
Η αύξηση του ΦΠΑ (στην οποία η παρούσα κυβέρνηση κατέφυγε το 2005 κατά τη διάρκεια της πρώτης επιτήρησης) θεωρείται ότι θα «στραγγαλίσει» την ήδη παγωμένη κατανάλωση και θα επιβαρύνει υπέρμετρα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Αλλωστε, ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Οικονομίας δεν κατάφερε να εισπράξει τα έσοδα από ΦΠΑ που είχε προϋπολογίσει. Αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση εξαιτίας των άστοχων χειρισμών της οι οποίοι έφεραν την οικονομία ένα βήμα πριν από την... πτώχευση θα προκαλέσουν ισχυρές πολιτικές αναταράξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: