Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ενας θάνατος κάθε 15 μέρες απο AIDS στην Ελλάδα

SHARE
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, όπου μία στις τρεις διαγνώσεις νέων κρουσμάτων γίνεται με ιδιαίτερη καθυστέρηση. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θυμίζει σε όλους ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 21 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από αυτούς, οι 18 ήταν άνδρες, γεγονός το οποίο αντανακλά τη μεγάλη αναλογία ανδρών στο σύνολο των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Από την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων του AIDS στην Ελλάδα (1993) μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου συνολικά 1.582 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από το AIDS. Ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν αισθητά μέχρι το 1996, οπότε άρχισε να υπάρχει αναστροφή.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν ότι από το 1997 άρχισε να καταγράφεται μία σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων. Η τάση αυτή οφείλεται στην εισαγωγή των νέων θεραπειών, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Το 2008 δηλώθηκαν συνολικά 73 νέες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν ήταν απλά οροθετικοί, αλλά είχαν ήδη AIDS. Οι 64 ήταν άνδρες και οι 9 γυναίκες. Το 41,1% των ανδρών είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ενώ στο 42,5% των περιπτώσεων η μετάδοση είχε γίνει, πιθανότατα, μέσω ετεροφυλοφιλικής επαφής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων με AIDS, οι οποίοι μολύνθηκαν μέσω ομοφυλοφιλικής ή αμφιφυλοφιλικής επαφής, είναι ίσο με εκείνο όσων ανέφεραν ότι μολύνθηκαν με ετεροφυλοφιλική επαφή. Σε εκείνους που αναφέρουν ότι μολύνθηκαν σε σεξουαλική επαφή με άτομο του αντίθετου φύλου, η πλειονότητα είναι άτομα που κατάγονται ή ταξιδεύουν σε χώρες όπου κυριαρχεί η ετεροφυλοφιλική μετάδοση.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ1,9 εκατ. παιδιά χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία. Εννέα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως με λοίμωξη από τον ιό του AIDS δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.
Η μη πρόσβαση στα φάρμακα και τα κατάλληλα τεστ αποτελεί μεγάλη απειλή για τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό, καθώς τα μισά από αυτά θα πεθάνουν πριν από τα δεύτερα γενέθλια τους αν δεν λάβουν θεραπεία. Τα παραπάνω αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισημαίνοντας ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά μόνο περίπου 200.000 είναι σε θέση να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Οι Γιατροί απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στους δωρητές να αναπτύξουν γρηγορότερα τα ήδη υπάρχοντα τεστ και να αυξήσουν σημαντικά τη χρήση φαρμάκων σταθερής δόσης για παιδιά - ένα χάπι που συνδυάζει όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε μία ταμπλέτα.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η μόλυνση με τον ιό στα παιδιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί, χάρη στην επιτυχημένη πρόληψη μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί. Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με τον HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο και από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: